Undgå at blive snydt ved køb af brugt bil

Hvordan undgår du at blive snydt, når du køber brugt bil? Det kan ofte være svært, for du er nødt til at holde udkig på to fronter: Dels om papirerne er i orden, dels om bilen er i forsvarlig tilstand, der svarer til prisen. Du får her fifs til, hvad du bør være obs på ved køb af brugt bil.

Hav papirerne i orden

Synsrapporter, gæld og kilometerfusk dokumenteres for biler og bliver tilgængeligt for enhver, der har bilens stelnummer (på evt. tidligere registreringsattest) eller nummerplade.

Har der før været problemer med bilen, har en tidligere ejer svindlet med kilometertælleren, eller har bilen restgæld i bagagen, kan du med nogen lethed finde ud af det på nettet, for restgælds vedkommende blandt andet på Tinglysning.dk og Tjekbil.dk – begge steder gratis.

Når du køber bilen, kan du få sælgeren til at benytte FDM’s slutseddel, hvor han skal notere skader, serviceeftersyn mv. på bilen, han kender til. Så får du i hvert fald papirerne i orden.

Matcher tilstand prisen?

Hvis du ikke har øje for tilstand, når du ser på en bil, kan du godt ende med at købe en brugt bil til en højere pris, end tilstanden berettiger. Tjek altid under kølerhjelmen, om der er tegn på rust. Tjek låse og vinduer – er de de samme? Ellers har bilen sandsynligvis været ude for tyveriforsøg. Tjek også, om antallet af kørte kilometer giver mening i forhold til bilens alder.

Når du har kigget bilen godt og grundigt igennem og kørt en prøvetur på mindst en halv time, men gerne mere, kan du købe den, hvis du føler dig tryg ved det. Står du uden penge til bilen, kan et billån eventuelt komme på tale – dog kun hvis du er sikker på, prisen matcher kvalitet.